CAMERA-INSTELLINGEN VOOR MACROFOTOGRAFIE
Voordat je op pad gaat, kijk dan eerst even naar de volgende instellingen in je camera:
- Zet de witbalans op ‘bewolkt’, dit geeft een warmere foto.
- Zorg dat je ISO op de laagste stand staat (bij de meeste camera’s is dat 100, maar dit kan ook 50 of 200 zijn). Zet het niet op automatisch, want dan kunnen foto’s erg korrelig worden.
- Stel je auto-focus in op AF-S (enkelvoudige autofocus), of M (handmatig).
- Plaats, om mee te beginnen, het scherpstelpunt in het midden van je camera.
- Fotografeer in RAW als je zelf foto’s nabewerkt, anders in JPEG.
- Stel je camera in de op de A-stand, zodat je het diafragma kunt instellen en je camera zal daar dan zelf de beste sluitertijd bij zoeken. Een groot diafragma (laag F-getal) geeft een kleine scherptediepte en dus een onscherpe achtergrond.
- Gebruik als het kan een macrolens om het onderwerp groot op de foto te krijgen. Eventueel is het ook mogelijk een zoomlens te gebruiken, waarbij er een risico is dat je achteraf een uitsnede moet maken.
- Neem een reserve accu mee. Je zult merken dat je accu sneller leeg is dan normaal gesproken. Dit komt o.a. doordat je veel werkt met de autofocus.
- Gebruik eventueel een statief. Bij een bloem is dit nog goed te doen, al is de gouden regel bij macro om altijd je onderwerp op ‘ooghoogte’ te fotograferen. Dit houdt dus in dat je in de praktijk niet altijd even makkelijk met een statief kunt werken. Zelf fotografeer ik bijna alles uit de hand.
MACROFOTOGRAFIE IN DE PRAKTIJK
Zo, en nu ga je lekker aan de gang! Het allerleukste is toch echt om naar buiten te gaan op zoek naar iets wat jij mooi vindt! Je kunt het beste eerst de door jou gekozen bloem van alle kanten gaan bekijken en daarbij moet je je afvragen, wat vind ik mooi, wat wil ik laten zien? Dat kan de hele bloem zijn, een gedeelte van de bloem of juist het binnenste van de bloem, de meeldraden en de stamper.
Als je de bloem in beeld hebt, kun je het beste als eerste de bloem scherpstellen op een iets kleiner diafragma zoals. f/7.1, zodat je voldoende scherptediepte hebt voor het maken van een scherpe foto. Probeer dan de volgende foto eens op f/4.5 en bekijk het resultaat opnieuw. De scherptediepte is iets kleiner, wat vind jij mooier? Kijk daarbij ook eens naar de achtergrond, wat zie je daar staan? Staat er bijvoorbeeld een hinderlijk grassprietje, of een andere grote stengel, verander dan van plek om de achtergrond zo neutraal mogelijk te houden. Op die manier krijg je een fantastische foto, waarbij je onderwerp heel erg mooi in het oog springt. Maak hiervan een aantal foto’s en kijk wat je ervan vindt.
Is dit wat je voor ogen had, of wil je de bloem nog meer in macro hebben? Maak met een macro-objectief het diafragma zo groot mogelijk, vaak kan dit tot f/2.8 en stel opnieuw scherp op een gedeelte van de bloem. Je zult dan zien dat er slechts een klein stukje scherp is en dat de rest van de bloem er wat waziger uit zal zien.
Maak een aantal foto’s vanuit verschillende standpunten, wat dichterbij, wat verderaf en bekijk dan later thuis welke foto jouw voorkeur heeft. Het is altijd een verrassing wat je te zien krijgt! Als je een fotobewerkingsprogramma hebt, dan kun je daarin altijd nog een uitsnede van de foto maken of bijvoorbeeld de kleuren helderder maken.
Lees het volledige en orginele bericht hier op derooijfotografie.